Yrityksen perustamiseen tarvitaan aina tietty summa rahaa ja rahoituksessa käytössäsi on kaksi mahdollisuutta – joko oma pääoma tai ulkopuolinen rahoitus. Kaikkein helpoimmalla pääset, jos voit käyttää omia rahojasi yhtiön perustamiseen. Käytännössä kuitenkin yleensä joudutaan turvautumaan ulkopuolisen tahon rahoitukseen, esimerkiksi pankin myöntämään lainaan.
Lainan hakemista varten sinun tulee esittää riittävän realistinen talouslaskelma yrityksesi tarvitsemista investoinneista sekä muista kiinteistä ja juoksevista kuluista. Niiden kattamiseksi ja voittojen arvioimiseksi tulee myös suunnitella myyntikate- ja hinnoittelumalli.
Starttiraha – tukea alkuvaiheeseen
Starttiraha on työ- ja elinkeinotoimiston myöntämä tuki uusille yrityksille. Sen avulla turvaat toimeentulosi 12 kuukauden ajalle eli vaiheeseen, jolloin yritystoiminta käynnistyy ja alkaa vakiintua.
Ennen starttirahan hakemista kannattaa olla yhteyksissä yritysneuvojiin. Heiltä saat hyödyllistä tietoa yrityksen perustamiseen ja starttirahan hakemiseen liittyen.
Muista tehdä starttirahahakemus TE-toimistoon, ennen kuin olet perustanut yrityksen. Tukea on mahdollista saada päätoimiseen yrittäjyyteen sekä henkilöille, joilla katsotaan olevan riittävät valmiudet toimia yrittäjinä. Etenkin aiemmasta yrittäjäkokemuksesta tai yrittäjäkoulutuksesta on hyötyä starttirahan saamisessa.
Pankkilainat
Tulevana yrittäjänä sinun tulee varmistaa riittävä rahoituspohja yritystoiminnan käynnistämiseen. Yhtiö rahoittaa toimintaansa omalla ja vieraalla pääomalla sekä mahdollisesti erilaisilla avustuksilla. Jos käytät yrityksen perustamisessa lainarahaa, sinun tulee sisällyttää lainan lyhennykset ja korot yrityksen tuleviin kuluihin.
Viime vuosien taloudellisen taantuman aikana perinteiset pankit ovat kiristäneet yritysten lainahanoja, mikä on osaltaan johtanut siihen, että yrityslainoja tarjoavien toimijoiden määrä on kasvanut. Perinteisten pankkien rinnalla onkin nykyisin kirjava joukko pienempiä rahoitusyhtiöitä, jotka tarjoavat yhtiöille lainaa monesti perinteisiä pankkeja korkeammilla koroilla eikä vakuuksia yleensä tarvita olenkaan.
Kun olet hankkimassa ulkopuolista rahoitusta, selvitä huolellisesti rahoitus- ja korkokulut ja kysy tarjouksia useammasta paikasta vertailujen tekemiseksi.
Finnvera
Aloitteleva yritys voi saada tukea myös julkiselta rahoituslaitokselta, valtion omistamasta Finnverasta. Finnvera tukee suomalaisia yrityksiä niin perustamis- kuin kasvuvaiheessakin tarjoamalla lainoja, vakauksia ja vientitakuita.
Voit tehdä rahoitushakemuksen Finnveran verkkosivujen kautta. Finnveran asiantuntijat arvioivat liiketoimintasuunnitelmaasi ja tekevät sen pohjalta joko myönteisen tai kielteisen päätöksen rahoitukselle. Rahoituspäätös perustuu usein tiettyyn prosenttiosuuteen kokonaisrahoituksesta ja yleensä joudut hakemaan loppuosaan rahoituksesta esimerkiksi pankeilta, ellei sinulla itselläsi ole riittävästi pääomaa tähän.
Finnveran asiantuntijoita kannattaa hyödyntää myös yrityksen rahoitukseen liittyvien kysymysten selvittämisessä. Koska sen tehtävä on edistää alueellista kehitystä rahoitusjärjestelyillä, heidänkin etunsa on, jos yhtiösi voi kasvaa ja tarjota uusia työllistymisen mahdollisuuksia alueesi asukkaille.
ELY-keskuksen tuki
Yrityksesi voi saada rahoitusta myös ELY-keskukselta erilaisten kehittämishankkeiden muodossa. Myös tämän organisaation rahoitus on kuitenkin aina harkinnanvaraista. Se tekee rahoituspäätökset arvioimalla yhtiösi edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan.
On hyvä olla yhteydessä oman alueesi ELY-keskukseen etenkin, jos yrityksessäsi löytyy kilpailukykyä parantavia kehityskohteita tai suunnitelmissasi on lisätä yrityksesi tuottavuutta tai kansainvälistymistä.
ELY-keskuksen asiantuntijoilta saat myös neuvoja kehityshankkeiden valmistelussa. Löydät lisätietoa ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuuksista myös Tekesin verkkosivuilta.
Pääomasijoittajat
Myös pääomasijoittajat voivat investoida yrityksiin. Jos liikeideasi vaikuttaa lupaavalta tai olet esimerkiksi kehittänyt uudenlaisen ratkaisun, jonka tuotekehitystä voitaisiin jatkaa perustettavassa start-up-yrityksessä, voit yrittää saada hankkeeseen mukaan uusia kumppaneita myös pääomasijoittajista.
Vakuutettuasi sijoittajan mukaan yritykseesi, joudut yleensä maksamaan tästä sijoittajalle korvauksena tietyn osan osakkeista tai tuotoista.
Lainamuotojen plussat ja miinukset
Perinteisten pankkien lainat
+ Turvallinen, kohtuullinen korko
– Harkinnanvarainen, vaaditaan vakuuksia
Pienten rahoituslaitosten lainat
+ Helppo ja nopea saada, ei yleensä vakuuksia
– Korkeat korot ja rahoituskulut
Finnveran lainat
+ Turvallinen laina, jossa julkinen takaus
– Harkinnanvarainen
ELY-keskuksen kehityshankkeiden tuki
+ Tuki voi olla jopa puhdasta rahoitusta
– Harkinnanvarainen ja saa yleensä vain kehityshankkeisiin
Pääomasijoittajat
+ Mahdollisuus suureenkin investointiin ilman lainarahoitusta
– Joudut luovuttamaan sijoittajalle osan osakkeistasi